fbpx

Network Kablolama

ethernet switch

İster küçük ve orta nitelikteki işletmeler olsun, isterse büyük kurumsal firmalar olsun, her şirketin iyi bir network kablolama çalışmasına ihtiyacı vardır. Çünkü günümüzde her şey birbiriyle bağlantılı olmak zorunda. Ağ bağlantısı ise aynı ortamda çalışan kişilerin yüz yüze gelmeden işlerini çözebilmelerini sağlıyor.

network kablolama nasıl yapılır

Peki ama network kablolama nasıl yapılıyor? Ve en önemlisi iyi bir kablolama altyapısı nasıl yapılmalıdır? İşte tüm bu soruların yanıtlarını KRY Bilgi Teknolojileri olarak sizlere vereceğiz.

Keyifli okumalar!

Öncelikle ne tür sistem kurulacağına karar verilir. Çünkü kurulacak olan sistemin türüne göre kablolama işlemi de farklılık gösterecektir. Piyasada; Koaksiyel, UTP, STP, çift bükümlü ve fiber optik gibi pek kablo türü bulunur. Tüm bu türler farklı amaçlara hizmet etmek için üretilmişlerdir. Ağ yapısına uygun kablo türü seçildikten sonra tüm bu kabloları birbirine bağlayacak ve hub ya da switch adı verilen kutu cihazların seçimi yapılır.

Tüm kablolama işlemleri günümüzde, kablo kanalı adı verilen plastik toplayıcı malzemelerle yapılır. Birçoğumuz bu kablo kanallarını görmüştür. Hani süpürgeliklerin hemen üstünde bulunan yassı uzun ve birbirine geçmeli plastik kutular. İşte onlar!

Kablo kanalları ile kurulum yapmanın en büyük avantajı, kabloların dağınık bir şekilde ortalıkta durmasının önüne geçmesidir.

Kablo kanallarında aynı zamanda elektrik hatları da çekilir. Çünkü her masadaki bilgisayar ve yazıcı gibi cihazlar için priz gerekecektir. Aynı zamanda network switch cihazının da çalışması için mutlaka bir elektrik bağlantısı gerekecektir.

Kablolama işleminde her bilgisayar için bir bağlantı kablosu hazırlanır. Cat 5 ya da Cat 6, Cat 7 adı verilen kablolardan birisi kullanılabilir. Artık yapılacak sistem ne türde ise daha önce de belirttiğimiz gibi uygun kablo ve ethernet switch seçimi yapılır.

Günümüzde daha çok Cat 6, Cat 7 ve fiber kablolar kullanılır. Çünkü bu tür kablolarda  veri transferi daha hızlıdır. Cat kablolarında 8 tel ve 4 çift minik kablolar vardır. bu kablolar, jak adı verilen ve bilgisayarların arkasına takılmayı sağlayan plastik malzemeye bağlanırlar.

rj45 jack

Bir de fiber kablolar var. Birkaç kat koruyucu malzeme ile sarılmış bu cam kablolar, verileri adeta ışık hızında iletirler. Ama fiber kabloların 5 kilometreden daha az uzunlukta çekilmesi pek ekonomik değildir. Bu yüzden kurumlarda ya da işletmelerde şimdilik kullanılamıyor.

Mutlaka Okumalısın !  Fiber Optik Kablolama

Cat 5-6-7 kabloların ucunda bulunan bakır teller, elektrik sinyalleri ile verilerin iletilmesini sağlar. Cat 5-6-7 kablo sıralaması aşağıdaki şekildedir:

568a ve 568b kablo sıralama standardı
568A ve 568B Standardından en çok kullanılan 568B standardını sıralarsak

Turuncu beyaz,

Turuncu,

Yeşil beyaz,

Mavi,

Mavi beyaz

Yeşil

Kahverengi beyaz ve

Kahverengi

Renkler bu şekilde sıralandıktan sonra sıkma pensesi yardımıyla jak malzemesine sabitlenir. Böylece jak ucu bilgisayara takılmaya hazır hale gelir. Kabloların bir ucu bilgisayara bağlanacak ve diğer ucu da 5 port switch ya da ethernet switch 8 port cihazına bağlanacaktır.

ethernet switch

İnternet switch adı da verilen bu cihazlar ara bağlantı terminalleridir. Bu terminaller sayesinde işletmede bulunan bilgisayarlar birbirleri ile bağlantı halinde kalırlar.

Özetleyecek olursak:

Sistem için kablolar döşenir.

Kablolar kablo kanalı içerisinden geçirilir.

Aynı zamanda sistem için gerekli olan elektrik kabloları da kablo kanallarından geçirilir.

Tüm kabloları birbirine bağlayan ethernet switch 8 port cihazı duvara monte edilir. Tabi ki 2 port ya da 3 port olan türleri de vardır. Artık ne kadar bağlantı noktasına ihtiyaç varsa…

Tüm bu sistem ana bir bilgisayara bağlıdır. Tüm kontroller bu ana bilgisayardan sağlanır.

Tüm sistem yukarıdaki gibi kurulur.

Yapısal Kablolama Nedir?

Küçük ya da büyük işletmeler, kampüs ya ev gibi alanların sınırlı mesafelerdeki ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kurulan kablo sistemidir.

Tüm bağlantı, yakın mesafedeki bilgisayarlar ile çevre birimlerinin birbirlerine bağlanması şeklinde yapılır. Aynı zamanda bu sistemlerin enerji ihtiyaçları da yapısal kablolama sayesinde sağlanır.

yapısal kablolama

Yapısal kablolama sistemi:

Cat5e,

Cat6,

Cat7,

Multi Mode ve

Single Mode F/O kablolar

Kullanılarak gerçekleştirilir. Veri iletişiminin kesintisiz bir şekilde devam edebilmesi için UPS adı verilen güç kaynakları kullanılır. Her bilgisayar için bir tane kullanılabileceği gibi, tüm bilgisayarların bağlandığı büyük boyutlarda bir UPS sistemi de kullanılabilir.

Yapısal kablolamada öncelikle keşif işlemi gerçekleştirilir. Daha sonra projelendirme yapılır. En sonunda ise uygulamaya geçilir. Uygulama tamamlandıktan sonra test aşaması devreye girer. Sistemde kurulumdan kaynaklanan bir sorun varsa, test aşamasında ortaya çıkar ve giderilir.Sistem bu sayede kesintisiz bir şekilde canlıya alınır.

Ayrıca network altyapı çözümleri hakkında detayları içinde ilgili sayfamızı ziyaret etmeden geçmeyin!

İş Yeri Ağ Kablolama Ücreti Nasıl Belirlenir?

İş yeri ağ kablolama ücreti her zaman için keşif yapıldıktan sonra belirlenir. Dolayısıyla fiyatların değişken olduğunu söyleyebiliriz.

Hangi sistemi kullanmak istiyorsunuz? Ya da ihtiyacınız olan nedir? Öncelikle bu soruların cevapları bulunur.

Mutlaka Okumalısın !  Fiber Optik Sonlandırma Fiyatları

KRY firması olarak keşif yaptıktan ve ihtiyaç listesi hazırladıktan sonra fiyatı belirleriz ve onayınıza sunarız. Sizden onay aldıktan sonra da gerekli olan çalışmalara başlarız.

Sağlıklı ve uzun ömürlü bir kablolama çalışması için bizlere iletişim sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Kablolama İşlemi Hangi Kategorilere Göre Yapılır?

Network kablolama aşağıdaki kategorilere göre gerçekleştirilir. Hemen kısaca bu kategorilerden bahsetmiş olalım.

Cat5 Kablolama kategorisinde 100 Mbit/s Ethernet hızına kadar bir çalışma gerçekleştirilir. Tüm yerel ağları destekleyen bir sistemdir.

Cat5e kablolama sisteminde ise yerel ağ bağlantıları 1000 Mbit/s hızına kadar gerçekleştirilebilir.

Cat6 kablolamada ise daha yüksek performans ihtiyacının karşılanması amaçlanır. 500 Mhz titreşiminde hız sağlanabilir. Bu sistem şu anda 1 Gigabit hızları destekler. Ancak ilerleyen zamanlarda daha fazla hızı destekleme potansiyeli olduğunu şimdiden kanıtlamıştır.

Cat7 kablolama 1000 Mhz yapıyı destekler. Bunun anlamı, Cat6 sistemine göre daha fazla bant genişliği sağlayabilmesidir. Yani daha fazla hız! Ancak bu sistem diğerlerine göre oldukça pahalıdır.

Fiber Optik sistemi ise şu anda varılabilecek en büyük hızların elde edilmesini sağlar. Günümüzde OM1, OM2, OM3 ve OS1 gibi ikinci jenerasyona ait fiber sistemleri kullanılıyor. Ancak 5 kilometreden küçük uzunluklarda kullanılması pek ekonomik değildir. İlerleyen zamanlarda bu teknolojinin de ucuzlamasını bekliyoruz. Böylece yüksek hızda veri iletimi her yerde sağlanabilecek.

Network Kablolarının Kaliteli Olup Olmadığı Nereden Anlaşılır?

Kaliteli bir kablonun üzerinde 1 metrelik aralıklarla üretici firmanın ismi, tipi ve kablonun kesiti yazar.

network kablosu

Kablonun iletken yüzeylerinde kesinlikle kararma, çizik ya da çapaklanma olmaz.

Yıpranmış dış görünüşe sahip bir kablo kesinlikle daha önce bir yerde kullanılmıştır. Ya da hatalı imalata sahiptir.

İletken direnci yüksektir. Tabi ki direnci ölçebilmek için cihaza ihtiyacınız vardır.

Tabi ki tüm bu bilgileri öğrenmemiş olabilirsiniz. Burada asıl önemli nokta, network ağ bağlantı sistemlerinizi hangi firmaya yaptırdığınızdır. Çünkü tüm teknik malzemeleri hizmet aldığınız firma tedarik edecektir.

KRY Kablolama Sistemleri

Network kablolama başta olmak üzere, tüm ağ çözümlerinizi profesyonel ekibimiz yardımıyla gerçekleştiriyoruz.

Her ne kadar kablolama ve ağ kurulum işlemlerinde alınan malzemelerin kalitesi önemli olsa da, ondan daha önemli bir etken var. Tabi ki insan faktörü!

Kalifiye ve alanında tecrübeli personelimizle uzun yıllardan bu yana başarılı çalışmalar yapmaya devam ediyoruz.

Ethernet switch 8 port cihazı da dahil olmak üzere, ağ kurulumu için gereken tüm malzemelerin seçimini titizlikle gerçekleştiriyoruz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top