İşletme ve kurumlar, veri elde etme ve analiz araçları ile hem kurumsal yapılarını güçlendirir hem de müşterilerine yönelik çok daha yapıcı çözümlerle rekabet güçlerini artırır. Bu nedenle veri ve bilgi tabanlı yönetim süreci giderek önemli hale geldi ve bu dönüşümü sağlayan araçlar dinamik yönetim anlayışının en önemli unsurları arasında yer alır. Ancak bilgiyi önemli hale getiren sürecin bazı riskleri de beraberinde günümüze taşıması işletmeleri bazı tedbirleri almaya zorlar. Yedekleme arşivleme çözümleri tamda bu anda ortaya çıkar.
Bilgi ve iletişim teknolojilerinde ortaya çıkacak herhangi bir sorun işletme faaliyetlerinin dayandırıldığı verilere zarar verebilir. Hiçbir verinin kaybedilmemesi için düzenli bir şekilde veri kontrolü ve yedekleme işlemini yerine getiren sistemlerin işletme ihtiyacına göre programlanması gerekir. Yedekleme sürecinin ne şekilde, ne zaman ve nasıl yapılacağına dair detayların belirlenmesi, elektronik arşivleme mekanizmalarının bilgi teknolojileri sistemi ile entegre hareket edecek bir düzeye getirilmesi, işletme fonksiyon ve operasyon süreçlerinin sürdürülebilir kılınması açısından elzemdir.
Yedekleme ihtiyacının ön plana çıkması ile beraber birbirinden farklı teknolojiler de farklı firmaların değişik ihtiyacına bütüncül çözüm üretmek üzere ortaya çıkmıştır. Bunlardan en çok kullanılan teknolojiler arasında DAS yer alır. Ayrıca, NAS ve SAN yedekleme çözümleri de firma yedekleme ihtiyacını karşılayacak teknolojiler arasında bulunur.
Yedekleme Yapmanın Avantajı
Yedekleme arşivleme çözümleri öneminin anlaşılması açısından veri güvenliği hakkında birtakım bilgilere mülaki olunması lazımdır. Bu bakımdan veri güvenliği işletmelerin kendilerine has olanı, ayırt edici vasıflarını ve diğer rakiplerinden önde olmalarını sağlayan tarafı korumaları anlamına gelir. Bu nedenle birçok firma bilgi ve bilişim sistemlerinin güvenliğini sağlamak amacıyla firewall gibi sistemlere önemli yatırımlar yapar. Sızma test çözümleri gibi hizmetlerden yararlanır ve üçüncü kişilerin sisteme sızmalarına neden olacak açıkların önceden tespit edilip, telafisini sağlayacak tedbirlerin alınması yönünde irade gösterir.
Tüm bunlar veri güvenliği için yapılan öncelikli çalışmalardır. Ancak veri güvenliği, verinin üçüncü tarafların eline geçmesi ile sınırlı bir kavramı ifade etmez. Bilgi güvenliğini sağlamak isteyen kurumların bilgiye erişimi sağlama, bilgi bütünlüğünü temin etme ve gizlilik gibi şartları da yerine getirmesi beklenir. Bilginin gizliliği, güvenlik prosedürleri ile ilgili süreci ifade eder. ancak bilgiye erişim, yedekleme ve arşivleme süreciyle de ilgilidir.
Bilgiye erişimi engelleyecek hususların ortadan kaldırılması veya bu hususu tehdit edici risklere karşı önlem alınması lazımdır. Bu ise, yedekleme ve arşivleme çözümleri ile başarılabilir. Bu sistemler sayesinde iletişim teknolojilerinde ortaya çıkacak sorunlardan dolayı ortaya çıkma ihtimali olan kayıplar engellenir. Bu kayıpların engellenmesi sayesinde bilgi güvenliğini temin etmek için gerçekleşmesi gereken “veri bütünlüğü” hususunda da başarı yakalanır. Çünkü veri kayıplarının yaşanması ihtimali bazı bilgilerin tamamen bazılarının da kısmen ortadan kaybolması demektir. Bu da, bilgi bütünlüğüne gelen bir zarardır.
İşletme faaliyetlerinin kaldığı yerden devam edebilmesi, sürdürebilirlik, pasif bilgiye istenilen zamanda erişimin etkin şekilde sağlanması, bilgi bütünlüğünün korunması ve daha birçok avantajı sayesinde yedekleme sistemi işletmenin veri güvenliğini temin etmesi bakımından programlanması icap eden bir husustur. Firmanın mevcut IT sistemlerine en uygun yedekleme ve arşivleme çözümleri ile bilgi güvenliği maksimum verimlilikle elde edilir.
Ayrıca sanallaştırma hakkında sizlere efektif kazançlar sağlamaktayız detaylar için ilgili sayfamızı mutlaka ziyaret etmelisiniz.